Mistä työnhakijana löydän parhaiten etätyöpaikkoja? Mitä minun kannattaisi hakemuksessa painottaa?

Uravalmennuksen piinkova ammattilainen ja oman osaamisen tunnistamisen puolestapuhuja Y4 Worksin toimialajohtaja Helmi Holmberg tarjoaa viisi kovaa vinkkiä, joiden avulla pääset alkuun etätyön etsinnässä.

 

  1. Kaikki työnhaku lähtee oman osaamisen tunnistamisesta 

Millaista työtä haluat tehdä? Millaiseen työhön sinulla on jo osaamista ja mitä sinun tulisi vielä oppia? Listaa itsellesi paperille omat osaamisalueesi ja pyydä tähän myös apua. Me emme aina tunnista omia vahvuuksiamme. Etätyön kohdalla on myös tärkeää määrittää omat rajat. Kuinka paljon olet valmis matkustamaan työpaikan lähipäiviin ja kuinka usein? Etätyön etsiminen laajentaa hakualuetta, mutta osa työnantajista vaatii jonkin verran myös lähityötä.

 

  1. “Etätyö+Iisalmi”

Pandemian ja pakollisen etätyöajan myötä etätyö-maininta on noussut työpaikkailmoitusten vakiosanastoksi. Etsi siis hakuteksteistä suoraa mainintaa etätyöstä. Käytä hakusanoja kuten “etätyö Iisalmi” tai suodata hakutulokset etätyösuodattimella. Ainakin Oikotien, Duunitorin ja Monsterin ilmoituspalveluissa etätyö on omana suodattimena.

 

  1. Voisiko työpaikkailmoituksessa kuvailtua työtä tehdä myös etänä?

Ryhdy hakemaan etätyömahdollisuuksia myös sellaisista työpaikkailmoituksista, joissa sitä ei ole erikseen mainittu. Voisiko kyseistä työtä tehdä etänä? Kysy tästä työnantajalta, hae paikkaa ja neuvottele asiasta hakuvaiheessa.

 

  1. Piilotyöpaikat suurennuslasin alle

Onko sinulla mielessäsi mielenkiintoinen organisaatio, jossa haluaisit työskennellä? Hae rohkeasti piilotyöpaikkoja! Kontaktoi verkostoasi, kysy lyhyttä videopuhelua ja lähetä hakemuksia myös sellaisiin paikkoihin, joissa ei ole julkisesti haku auki. 

 

  1. Yrittäjyys on kutkuttava mahdollisuus

Onko sinulla osaamista, jonka voisi valjastaa yrittäjyydeksi? Oman osaamisen tunnistaminen ei auta pelkästään työnhaussa. Omia vahvuuksia voi tarjota asiakkaille tai yrittäjille kevyesti freelancerina tai kevytyrittäjänä. Jossakin yrityksessä voi olla kaltaisellesi ammattilaiselle tarvetta vaikkapa muutamana päivänä viikossa.

Lisävinkkinä Helmi nostaa vielä vuorovaikutustaidot:

“Mieti millaisia vaatimuksia etätyö asettaa kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen osalta. Etätyö voi vaatia parempia taitoja tai ainakin erilaisia tapoja olla vuorovaikutuksessa työpaikalla.“

Onko sinulla digivuorovaikutustaidot kunnossa? Miten viestit luottamusta esihenkilön suuntaan? Näiden taitojen sanoittaminen työnhakutilanteessa on ensiarvoisen tärkeää – se voi olla työnantajalle merkittävä positiivinen tekijä valintaa tehdessä.

 

Teksti: Laura Wathén